Meni

Najčešća pitanja o zaštitnim auto folijama

Zanima vas da li možete zaštititi Vaš automobil od ogrebotina i drugih mehaničkih oštećenja, kao i sačuvati originalnu boju i sjaj. Rešenje postoji – bezbojne zaštitne folije za karoseriju! Pročitajte najčešće postavljana pitanja o zaštitnim PPF folijama.1. Od kakvih oštećenja štite PPF folije za karoseriju?
Zaštitne folije za karoseriju (Paint Protection Films - PPF) služe za zaštitu auto laka i očuvanje originalne boje automobile. Zaštitne PPF folije štite Vaš automobil od ogrebotina poput onih koje mogu nastati udaranjem vrata na parkingu, kamenčića na putu, soli i peska, od svih blažih i srednjih mehaničkih oštećenja, kao i od habanja protekom vremena.

2. Da li zaštitna folija može da se stavi samo na pojedine delove automobila?
Zaštitna PPF folija se može staviti kako na ceo automobil, tako i na udarne delove automobila koji su najviše izloženi oštećenjima: haubu, krila, prednji branik, retrovizore, stubove, ali i na delove enterijera koje želite dodatno da zaštitite.

3. Da li se primećuje razlika ako se zaštitna folija stavi samo na deo automobila?
Zaštitna folija za karoseriju je potpuno providna i praktično nevidljiva, te se ne primećuje razlika ukoliko se ova folija stavi samo na deo automobila.

4. Da li se zaštitna folija ukraja do ivica ili se savija preko ivica automobila?
Postupak ugradnje zavisi od tipa zaštitne folije, kao i od modela automobila. Kvalitetnije zaštitne folije, napravljene od poliuretana, za razliku od manje dugotrajnih pvc folija, ne dozvoljavaju preterano podvijanje i istezanje. Ipak, ono što je najvažnije, poliuretanske PPF folije pružaju najbolju zaštitu za automobilski lak.

Ove auto folije mogu biti podvučene ispod kedera, kao i na spoljnim ivicama vrata gde najčešće dolazi do oštećenja zbog parkiranja i otvaranja vrata, ali postoje delovi automobila na kojima ne može da se podvije folija.

5. Da li se keramička zaštita koristi u kombinaciji sa PPF folijom?
Pre ugradnje zaštitne folije, ne preporučuje se nanošenje keramičkih premaza, jer keramička zaštita odbija vodu koja se pak koristi prilikom ugradnje PPF folija.

Nakon ugradnje zaštitne PPF folije na automobil, moguće je uraditi keramičku zaštitu. Keramička zaštita nije obavezna, ali produžava vek trajanja folije i daje dodatni hidrofobni sloj.

6. Da li je moguće ugraditi zaštitnu foliju ako automobil već ima neka oštećenja?
Zaštitne folije su prvenstveno namenjene za nove automobile kako bi se u startu zaštitili. Ipak moguće je ugraditi ove folije i na automobile koji nisu potpuno novi i već imaju neke sitne ogrebotine.

Ukoliko postoje krupnija oštećenja na karoseriji, ili pak dođe do ljuštenja laka, neophodno je prvo srediti karoseriju. Svakako je najbolje da najpre dođete do Black Glass servisa gde će sertifikovani montažeri proceniti stanje karoserije i dati konkretne predloge.

7. Šta se dešava kada se zaštitna auto folija ošteti?
Kada su u pitanju zaštitne folije koje imaju sposobnost regeneracije, odnosno samoizlečenja, sitne ogrebotine i ostećenja nestaju sama pod desjtvom toplog vazduha. Dovoljno je da ostavite auto na suncu ili svratite do Black Glass-a da montažeri zagreju foliju na mestu oštećenja.

Ukoliko je u pitanju veće oštećenje ili zaštitna folija koja nema mogućnost samoizlečenja, može se zameniti samo oštećeni deo folije. Nema potrebe za skidanjem folije sa celog automobila.

8. Da li se zaštitna folija posle nekog vremena može skinuti i da li ostaju oštećenja na karoseriji nakon skidanja folije?
Zaštitnu foliju za automobile, kao i svaku drugu auto foliju za karoseriju, možete skinuti u bilo kom trenutku u ovlašćenom servisu. Ukoliko je profesionalno postavljena, nakon uklanjanja folije ne ostaju nikakva oštećenja na karoseriji. Naprotiv, ova folija čuva originalnu boju i sjaj.

9. Da li postoje razlike među zaštitnim folijama?
Zaštitne folije se razlikuju u debljini i materijalu od kojeg su napravljene, što rezultira manjim ili većim stepenom zaštite.

U Black Glass-u u ponudi je čak 5 vrsta zaštitnih folija za karoseriju. Najpovoljnija je PVC zaštitna folija od 100 mikrona, dok su kvalitetnije poliuretanske folije različitih debljina - od 120 do 290 mikrona. Kvalitetnije folije sadrže mehanizam samoizlečenja što podrazumeva da oštećenja na foliji nestaju sama pod dejstvom toplote, tako da se folija vraća u prvobitno stanje.

10. Da li zaštitna auto folija može da se postavi na farove?
Farovi su skloni oštećenjima i preporuka je da se odmah zaštite folijom. Ukoliko su u pitanju stariji farovi prvo je potrebno uraditi poliranje farova kako bi dobili novi sjaj, pa nakon toga staviti zaštitnu foliju.

11. Da li zaštitna folija može da se koristi i za enterijer automobila?
Najbolje rešenje za zaštitu enterijera automobila od habanja i ogrebotina su zaštitne PPF folije. Ove folije se postavljaju na delove enterijera koji su napravljeni od glatke sjajne plastike, kao i na ekran. Jedino se na matiranu i hrapavu plastiku ne ugrađuje zaštitna folija.

12. Koliko traje ugradnja folija?
Ugradnja zaštitnih folija u Black Glass-u traje 1 dan, ukoliko radite ceo automobil. Ukoliko se pak odlučite za presvlačenje pojedinih delova automobila, ugradnja folije traje svega nekoliko sati.

13. Kolika je garancija na zaštitnu foliju?
Garancija zavisi od tipa zaštitne folije i firme koja može da garantuje da je folija ugrađena na profesionalan način tako da se neće odlepiti niti promeniti. U Black Glass-u garancija na zaštitne folije kreće se od 3 do 10 godina. Ukoliko ugradite Platinum foliju za karoseriju, narednih 10 godina možete uživati u bezbrižnoj vožnji.

Za više informacija o zaštitnim auto folijama i zakazivanju termina možete nas pozvati na:
062 / 8400 – 620