Naš sajt koristi kolačiće u cilju boljeg korisničkog iskustva.

Ok
Meni

Kako izabrati foliju za zaštitu auto laka od oštećenja?

Zaštitne folije za automobile su potpuno providne i funkcionišu kao “nevidljivi štit“ za karoseriju automobila koji štiti auto lak od ogrebotina i udara kamenčića na putu. Iako su bezbojne i praktično neprimetne, nisu sve zaštitne folije istog kvaliteta i nemaju iste funkcionalnosti. Saznajte kako da izaberete najbolju foliju za Vaš auto.

Auto folije za zaštitu auto laka

Zaštitne folije se razliku po nekoliko ključnih parametara koji utiču na njihov kvalitet, a to su: materijal od koga je folija napravljena, debljina folije, mehanizam samoizlečenja, hidrofobna površina, i na kraju, garancija koju daje proizvođač folije i servis koji datu foliju ugrađuje.

1. Materijal od koga je napravljena zaštitna auto folija


Kada je u pitanju materijal folije, postoje folije od PVC-a i folije od poliuretana.

PVC folije su najpovoljnije zaštitne folije, koje ne pružaju vrhunski kvalitet, ali pružaju osnovnu zaštitu. Za povoljnije automobile i vlasnike koji imaju u planu brzu zamenu automobila, pa im se ne isplati veće ulaganje, PVC zaštitna folija će biti dobro rešenje. Ona se ne proizvodi u većim debljinama, nema inovativne mehanizme samoizlečenja, hidrofobni sloj, i sl. ali pruža osnovnu zaštitu od ogrebotina i udara kamenčića na putu. Kada se ošteti neki deo, jednostavno se može skinuti i zameniti.

Poliuretanske zaštitne folije su mnogo kvalitetnije i otpornije i većina zaštitnih folija u svetu, proizvodi se upravo od ovog materijala. Prednosti ovog materijala jesu prvenstveno bolja zaštita automobila, jer se ove folije proizvode u većim debljinama, a pored toga neke od njih imaju mogućnost samoregeneracije i hidrofobni sloj. U skladu sa tim i garancija na ove folije je znatno duža.

U Black Glass-u u ponudi je osnovna PVC folija i čak četiri vrste poliuretanskih zaštitnih folija. Više o ovoj ponudi pogledajte na strani ZAŠTITNE FOLIJE.

2. Debljina zaštitne folije za automobile


Debljina zaštitnih folija izražena je u mikronima i obično se kreće od 100 do 190 mikrona, a postoje i nove zaštitne folije debljine čak 290 mikrona.

Ovde je razlika jasna, što je folija deblja ona pruža veću zaštitu i teže se probija. Možemo reći da je ovo najvažniji kriterijum za ocenu kvaliteta zaštitne auto folije. Kada bi neko recimo hteo namerno da izgrebe auto ključem, mnogo bi teže probio foliju koja je deblja nego foliju koja je tanja. Ipak i tanje i deblje folije svakako štite od sitnih ogrebotina i udara kamenčića na putu.

Svaka zaštitna folija bolja je od nezaštićenog automobila ili automobila koji ima samo nanokeramičku zaštitu u vidu premaza. Ipak, ako imate mogućnosti i želite najbolju zaštitu za Vaš auto onda definitivno birajte što deblju auto foliju.

3. Mehanizam samoizlečenja zaštitne auto folije


Prava revolucija u zaštitnim folijama za automobile, bila je kada su napravljene auto folije koje imaju mogućnost samoregeneracije, odnosno samoizlečenja. To znači da ogrebotine na ovim folijama nestaju same.

Oštećena folija praktično se sama obnavlja na suncu. Naravno, ne može da se obnovi folija koja je probijena ili izbušena, ali folije sa manjim ogrebotinama uspešno se regenerišu. Dovoljno je da provozate auto po sunčanom vremenu ili da svratite do specijalizovanog servisa gde će montažer auto fenom samo zagrejati foliju na oštećenom mestu.

Kod folija koje nemaju mogućnost samoizlečenja, kada dođe do ostećenja, menja se samo folija na tom pojedinačnom delu vozila, npr.krilo, vrata i sl, ne mora da se menja folija na celom automobilu. Ono što je najvažnije jeste da auto lak ispod folije ostaje sačuvan.

Puno je pitanja o zaštitnim auto folijama, ali jedno od ključnih jeste upravo to koliko one zaista štite auto lak. Iako se ove folije koriste već duži niz godina u razvijenijim zemljama, vozači koji ih nisu probali, još uvek nisu sigurni u to koliko su efikasne.

Pogledajte ovaj video u kome je prikazano šta se dešava kada se ošteti auto sa folijom i procenite sami koliko su zaštitne folije korisne.


4. Hidrofobna površina kod zaštitnih auto folija


Hidrofobni sloj ili vodoodbojna površina je još jedan od inovativnih mehanizama koje poseduju zaštitne auto folije novije generacije.

Folije za zaštitu auto laka koje su izrađene su od specijalne Hydrogard™ tehnologije imaju izvanrednu zaštitu od prljavštine. Hidrofobni sloj sprečava da se zagađenja poput ulja, katrana, insekata i druge prljavštine trajno zadržavaju na površini folije, čime se produžuje i njen vek trajanja.

5. Proizvođač, odnosno brend zaštitne auto folije


Puno je proizvođača folija u svetu i sve više kopija lošeg kvaliteta, zato je važno odlučiti se za provereni brend folija koji garantuje kvalitet.

U sferi zaštitnih auto folija izdvajaju se američke folije LLumar koje odlikuje vrhunski kvalitet i konstantne inovacije u ovoj oblasti. LLumar je svetski lider u industriji folija za automobile, kao i folija za stakla za građevinske objekte. Prvi su izbacili mehanizam samoizlečenja zaštitinih folija i patentirali Hydrogard™ tehnologiju za zaštitu od prljavštine.

Pored njih, izdvaja se još jedan američki brend folija Xpel koji pravi izuzetno kvalitetne zaštitne auto folije. Ove Xpel folije moguće je poručiti i u pre-cut opciji što znači da dolaze fabrički isečene po meri za određeni tip automobila.

Od povoljnijih folija za zaštitu auto laka, izdvajamo brendove Grafityp i KPMF.

6. Garancija na zaštitne auto folije


Na kraju, pored kvalitetne zaštitne auto folije, podjednako je važna kvalitetna montaža. Jasno je da ni najbolja folija neće biti dobra ako je nestručno montirana. Za najbolje efekte, potrebna je profesionalna montaža. Izaberite provereni servis koji daje pisanu garanciju na ugrađenu foliju i svoj rad.

Black Glass u ponudi ima čak 5 vrsta zaštitnih folija za automobile koje se razlikuju po gore navedenim parametrima tako da svaki klijent za svoj auto može da izabere najbolje rešenje. Na ugrađene zaštitne folije Black Glass daje pisanu garanciju od 3 do čak 10 godina u zavisnosti od vrste folije za koju se klijent opredeli.

Black Glass ponudu zaštitnih folija kao i cene folija sa ugradnjom možete pogledati na strani ZAŠTITNE AUTO FOLIJE.

Za više informacija o zaštitnim auto folijama i zakazivanju termina možete nas pozvati na:
063 / 8229 – 096