Naš sajt koristi kolačiće u cilju boljeg korisničkog iskustva.

Ok
Meni

Kako se lepi folija na auto

Zbog specifičnih boja i praktične primene, auto folije se sve više koriste za presvlačenje vozila. Automobil na kome je profesionalno zalepljena folija izgleda kao da je tek izašao iz fabrike. Međutim, svedoci smo da ima i primera loše ugrađenih folija.Zašto na nekom automobilu ne može da se primeti da li je u pitanju farba ili je zalepljena folija, dok se na nekom drugom to vidi jer se folija odlepljuje, ima mehuriće ili počinje da puca? Odogovor se nalazi u kvalitetu folije i stručnosti montažera.

I najbolji montažeri sa lošom folijom ne mogu da naprave dugotrajno dobro rešenje ako folija menja svoje karakteristike i boju nakon lepljenja. Isto tako, sa najboljim folijama nestručni montažeri jednostavno ne mogu da urade dobar posao. Dakle, da bi se folija ispravno zalepila na auto to zahteva kvalitetnu foliju, profesionalnu opremu za rad sa folijama i najvažnije: znanje i iskustvo montažera koji to radi.

Iako možda, na prvi pogled, lepljenje folija deluje jednostavno kada posmatrate profesionalce, naš savet je da ne pokušavate sami na svom automobilu. Ovo nije jednostavan proces i ukoliko nemate iskustvo vrlo lako može da se desi da oštetite foliju, pa čak i karoseriju automobila. Takvi pokušaji na kraju uvek koštaju mnogo više.

Obuka za lepljenje auto folija


Ukoliko ipak želite da naučite kako se lepi folija na auto, Black Glass Akademija je najbolje mesto za to. Polaznici Black Glass Akademije imaju priliku da vežbaju na različitim vozilima u realnim uslovima, a to je najvažnije za sticanje novih veština.

Trening podrazumeva puno praktičnog rada sa najnovijim alatima i tehnikama. Obuka je podeljena na 20% teorije i 80% prakse tokom koje polaznici prolaze kroz sve bitne situacije u ugradnji auto folija. Za više informacija o ovoj obuci možete posetiti sajt Black Glass Akademija.

Šta treba da znate pre lepljenja folija


Pre lepljenja folija na auto, mora se proveriti kompletna karoserija automobila. Ukoliko postoje oštećenja na karoseriji poput neravnina ili rđe, to je neophodno da se sanira pre ugranje folija.

Ukoliko je karoserija očuvana i bez oštećenja, odmah se prelazi na lepljenja auto folije. Sam proces lepljenja folija u Black Glass-u koji ima tim iskusnih montažera traje samo jedan dan, dok je za presvlačenje pojedinih delova automobila (hauba, krov, branik, krilo, retrovizori, enterijer) potrebno nekoliko sati.

Proces ugradnje folija na auto


Ovaj proces podrazumeva sledeće korake:
  1. Priprema automobila za montažu folija što podrazumeva detaljno pranje i čišćenje automobila iz nekoliko faza, jer ne sme biti prljavštine ispod folije.
  2. Demontaža pojedinih delova automobila u cilju kvalitetnije ugradnje folije. Najčešće se demontiraju sledeći delovi: farovi, lajsne, antene, kvake, retrovizori, prednji branik, znak automobila i sl.
  3. Priprema folije što uključuje merenje, pravljenje krojne liste i sečenje folije po delovima kako se lepi.
  4. Pozicioniranje i oblikovanje folije na svakom pojedinačnom delu automobila korak po korak. Ovo podrazumeva zagrevanje industrijskim fenom i alatom za oblikovanje folije u cilju boljeg prijanjanja za karoseriju i boljeg sušenja lepka sa folije.
  5. Na kraju, radi se vraćanje demontiranih delova i provera kvaliteta, kako bi se osiguralo da se folije neće odlepiti.


Nakon postavljanja folija, važno je da se vozilo ne pere tri dana, kako bi se lepak sa folije dobro osušio. Nakon toga, vozilo može normalno da se održava, jer folija ne zahteva posebno negu.

Skidanje folije sa auta


Postavljene folije se mogu skinuti u bilo kom trenutku i auto vratiti u prvobitno stanje. Kada profesionalci lepe kvalitetne folije na automobilu koji prethodno nije oštećen, nakon sidanja folija lak će biti potpuno očuvan.

Ipak, morate znati da postoje slučajevi kada može doći do oštećenja laka prilikom skidanja folije, a to su:
  • kada je auto već farban pre ugradnje folije i ako to nije dobro urađeno,
  • kada postoje oštećenja na karoseriji koja nisu sanirana pre ugradnje folije,
  • kada se radi sa folijom jako lošeg kvaliteta,
  • kada foliju montira nestručno lice.

To su situacije u kojima može da se desi da se nakon skidanja folije ošteti i farba. Naravno, kada ugradnju i skidanje folija rade stručni montažeri ove situacije se ne dešavaju. Nakon skidanja profesionalno ugrađene kvalitetne folije, auto se vraća u prvobitno stanje bez bilo kakvih oštećenja. Zapravo, lak ispod folije biće očuvan jer ga je svih prethodnih godina folija štitila od spoljnih uticaja.

Ukoliko se i Vi odlučite za ugradnju auto folija, pozivamo Vas da nas posetite u nekom od naših Black Glass servisa i pogledate kataloge premium folija koje ugrađujemo. Naši stručni montažeri daće Vam odgovore na sva Vaša pitanja i budite sigurni da imaju sve potrebne sertifikate, veštine i alate da montažu urade po najvišim profesionalnim standardima.

Pozovite nas za savet, konsultaciju i zakažite Vaš termin:
Beograd: 063 / 8229 – 096
Banja Luka: 066 / 409 409
Sarajevo: 061 / 313 315