Naš sajt koristi kolačiće u cilju boljeg korisničkog iskustva.

Ok
Meni

Najčešće postavljana pitanja o folijama za automobile?

Promena boje automobila ugradnjom folija za automobile je sve popularnija. Puno je pitanja o samoj ugradnji folija, njihovoj trajnosti i održavanju, kao i o zakonskim propisima. Ovo su neka od najčešće postavljanih pitanja o presvlačenju automobila:1. Da li se folija može postaviti ukoliko na karoseriji ima oštećenja?
Ukoliko postoje veća oštećenja na karoseriji, automobil treba pripremiti kao za farbanje. Sitnije grebotine ne predstavljaju problem prilikom ugradnje auto folija. Svakako je najbolje da pre ugradnje montažer folija proveri kompletnu karoseriju.

2. Da li se menja saobraćajna nakon ugradnje folija za karoseriju?
Automobil može da se presvuče folijom u boji koju želite, bez obzira na originalnu boju automobila. Za folije za karoseriju Vam nije potreban atest. Ukoliko se boja folije razlikuje od originalne boje automobila, elektronski se unosi izmena boje u saobraćajnu, odnosno stavi se napomena da je na automobil stavljena folija. To možete uraditi na prvom tehničkom pregledu, ili u MUP-u.

3. Da li se može presvući samo deo automobila i da li se u tom slučaju unosi izmena u saobraćajnu?
Ukoliko želite da presvučete samo pojedine delove automobila, poput krova, retrovizora, spojlera, itd. ne unose se izmene u saobraćajnu, jer se folija u tom slučaju posmatra kao nalepnica.

4. Da li folija ima zaštitnu funkciju?
Sve folije za automobile imaju i zaštitnu funkciju jer štite originalnu farbu od ogrebotina i habanja. Ipak, najefikasnije su namenske zaštitne folije za karoseriju. Ove folije su potpuno providne i praktično nevidljive, ali predstavljaju najefikasniji štit za Vaš automobil od ogrebotina, poput onih koje nastaju udaranjem vrata na parkingu ili kamenčića na putu. Ove folije sadrže mehanizam samoizlečenja, što znači da ogrebotine sa folije nestaju same usled dejstva sunčeve toplote.

5. Da li je folija otporna na različite vremenske uslove?
Kvalitetne folije za automobile su otporne na različite vremenske uslove, te se neće oštetiti ukoliko automobil duže stoji na suncu, ili je izložen niskim temperaturama. Kada ugradnju folija rade sertifikovani Black Glass montažeri dobija se garancija da se folija neće odlepiti i promeniti tokom garantnog perioda koji je obično od 5 do 10 godina, u zavisnosti od vrste folije.

6. Da li se prilikom skidanja folije oštećuje originalna boja?
Kvalitetna folija ne oštećuje, već čuva originalnu boju automobila i možete je skinuti u bilo kom trenutku. Ukoliko je profesionalno postavljena, prilikom skidanja folije ne ostaju nikakva oštećenja na karoseriji i lak će biti potpuno očuvan. Foliju treba skinuti u specijalizovanom servisu koji radi montažu i demontažu folija. Ne preporučujemo Vam da to radite sami.

7. Kako se postavlja folija na auto?
Kvalitetna folija, profesionalna oprema i iskustvo montažera koji vrše ugradnju, neophodni su da bi se folija pravilno postavila. Proces ugradnje podrazumeva:
  • pripremu automobila (pranje iz nekoliko faza jer ne sme biti prljavštine ispod folije),
  • demontažu pojedinih delova automobila (farovi, lajsne, kvake, retrovizori, znak),
  • pripremu folije (merenje, pravljenje krojne liste i sečenje folije po delovima na koje se postavlja),
  • oblikovanje i postavljanje folije (zagrevanje industrijskim fenom i alatom za oblikovanje),
  • vraćanje demontiranih delova i provera kvaliteta.
8. Koliko traje ugradnja folija?
U Black Glass servisu, koji ima tim sertifikovanih montažera sa višegodišnjim iskustvom u ugradnji folija za karoseriju, presvlačenje celog automobila traje samo 1 dan. Za presvlačenje pojedinih delova automobila (hauba, krov, branik, retrovizori i sl.), potrebno je nekoliko sati.

9. Kako se održava folija?
Folije ne zahtevaju specijalnu negu. Nakon postavljanja folije, ne treba prati vozilo 3 dana, kako bi se lepak dobro osušio. Nakon toga, vozilo se može prati ručno ili mašinski. Ipak preporučujemo ručno pranje, kako za vozila sa folijama, tako i za vozila bez folija, jer pranje na četkama posle više korišćenja može oštetiti folije isto kao i lak na vozilima bez folija. Prilikom pranja vozila sa “puškom” za vodu preporučuje se udaljenost veća od 70 cm.

10. Kolika je garancija na foliju?
Garancija na folije za karoseriju je od 5 do 10 godina, zavisno od tipa folije. U Black Glass servisu na ugradjene folije dobijate pisanu garanciju koja se odnosi na to da folija vremenom neće promeniti boju i karakteristike i da se neće odlepiti.

Za više informacija o folijama za automobile i ugradnji auto folija možete nas pozvati na sledeće brojeve telefona:
Beograd: 063 / 8229 – 096
Banja Luka: 066 / 409 409
Sarajevo: 061 / 313 315