Naš sajt koristi kolačiće u cilju boljeg korisničkog iskustva.

Ok
Meni

Keramički premaz vs. Zaštitna folija za auto lak

Svi ljubitelji automobila znaju da se za zaštitu orginalne boje i sjaja automobila koriste i keramički premazi i bezbojne zaštitne auto folije (PPF). U ovom tekstu saznajte šta je bolje i zbog čega, koje su prednosti i mane oba rešenja za zaštitu auto laka.

Zaštita auto laka – keramički premaz vs. folija

Šta je keramički premaz ili nano-keramička zaštita auta?


Keramički premazi se već dugo koriste u auto industriji u cilju zaštite originalne boje automobila. Veoma su hidrofobne prirode tako da se kod automobila koji su tretirani keramičkim premazom tečnost ne lepi za auto.

Keramički premazi takođe pružaju i UV zaštitu, sprečavajući štetne sunčeve zrake da utiču na promenu boje automobila. Istovremeno, dodaju sjaj originalnoj boji automobila čineći da automobil uvek izgleda kao nov.

Pošto je keramički premaz providni rastvarač koji se vezuje za boju, sprečava bilo šta da dođe u direktan kontakt sa bojom vašeg automobila. To znači da nema vodenih žigova, prljavštine, masnoće i manja je šansa za rđanje. To što stvara hidrofobnu površinu takođe znači da je krpa od mikrovlakana dovoljna da obrišete automobil.

Šta su zaštitne auto folije odnosno čuveni PPF?


PPF (Paint Protection Films) folije za zaštitu auto laka su potpuno providne folije koje se postavljaju preko spoljašnjosti vašeg automobila i prave nevidljivi štit koji čuva auto od ogrebotina.

U pitanju su poliuretanski filmovi hidrofobne prirode koji štite farbu vašeg automobila od vodenih tragova, prašine i prljavštine, soli i peska na putu, ali i mnogo više od toga. Glavna prednost zaštitnih auto folija je to što štite automobil od ogrebotina koje prouzrokuju kamenčići na putu, kao i razne situacije na parkingu poput blagih udaraca vrata o vrata i sl.

Ono što PPF čini još neverovatnijim je njihova sposobnost samozalečenja, odnosno regeneracije. Kada dođe do ogrebotina na foliji, ona ne mora da se menja već je dovoljno provozati auto po sunčanom danu ili zagrejati dato mesto fenom i ogrebotine će nestati same. U slučaju većih ogrebotina, dovoljno je da se promeni samo folija na tom delu automobila i auto će ponovo biti kao nov, a najvažnije da će auto lak biti sačuvan.

Zaštitne auto folije takođe odbijaju UV zrake, što znači da štite farbu automobila od promene boje. U isto vreme, PPF folije dodaju prirodan sjaj spoljašnjosti vozila tako da auto sa zaštitnom folijom uvek izgleda kao nov.

Postavljanje zaštitnih folija preko automobila takođe znači lakšu rutinu čišćenja. Pošto folije sprečavaju da se bilo kakva prašina zalepi za auto, voda je sve što je potrebno da biste očistili automobil.

PPF folije se pored zaštite auto laka, koriste i za zaštitu farova, kao i za zaštitu enterijera automobila. Takođe postoji i posebna vrsta zaštitnih folija koja se koristi za zaštitu šoferšajbne.

Lako na prvi pogled i keramički premaz i zaštitne PPF folije pružaju sličnu vrstu zaštite kada je u pitanju auto lak, nivo zaštite se puno razlikuje. Napravili smo poređenje ova dva proizvoda prema osam različitih kriterijuma:

Zaštita auto laka – keramički premaz vs. folija

Razlike između PPF zaštitne folije i keramičkog premaza


1. Zaštita od ogrebotina:


I PPF zaštitne folije i nano-keramički premazi pružaju zaštitu auto laka. Međutim, PPF je mnogo deblji od keramičke zaštite pa je u tom pogledu mnogo efikasniji.

Debljina sloja keramičkog premaza je svega par mikrona tako da nije moguće da spreči oštećenje laka usled udara kamenčića, udaranja vrata na parking, grebanja ključem i sl.

Debljina zaštitnih folija za automobile kreće se od 100 do 290 mikrona. Što je folija deblja ona pruža veću zaštitu i teže se probija. Pošto su kvalitetne PPF folije samoizlečive, ako kamenčići izazovu ogrebotinu na foliji, malo izlaganje toploti će je popraviti.

Dakle, dok keramički premazi pružaju određeni nivo zaštite, PPF folije su fizički slojevi koji deluju kao štit koji će sačuvati vašu boju od udara kamenića na putu ili vrata na parkingu, ali i od raznih vrsta prljavštine.

2. Zaštita od vodenih žigova i korozije:


Ako postoji jedna stvar koju keramički premaz radi najbolje je zaštita od vode. Voda kao razlog za pojavu vodenih tragova, blato, korozija i zagađivači se eliminištu upotrebom keramičkih premaza.

I zaštitne PPF folije imaju hidrofobna svojstva i omogućavaju zaštitu od vodenih žigova i prljavštine. Ipak keramički premaz nudi efikasniju zaštitu od vode, jer je sam sastav keramičkog premaza hidrofoban i možemo reći da to i jeste njegova osnovna namena.

3. Zaštita od prljavštine:


Nano-keramički premazi štite boju automobila od ptičijeg izmeta, buba i insekata, kao i mnogih agenasa koji nagrizaju auto lak a koji se mogu naći na putu.

I zaštitne auto folije kao i keramički premazi pružaju odličnu zaštitu auto laka od prljavštine. PPF folije sprečavaju da se zagađenja poput ulja, katrana, insekata i sl. trajno zadržavaju na površini folije i tako štite originalnu boju automobila. U zimskom periodu štite auto od soli i peska koji se posipaju po putu.

4. Zaštita od UV zraka:


UV zračenje je najveći razlog za propadanje boje automobila tokom vremena. Zato je važno originalnu fabričku boju u startu zaštititi od UV zračenja. I keramički premaz i zaštitne PPF folije daju odličan nivo zaštite od sunčeve svetlosti, samo je važno u oba slučaja izabrati kvalitetan proizvod.

Kada su u pitanju zaštitne folije lošeg kvaliteta one mogu vremenom postati žućkaste usled predugog izlaganja UV zracima, što može da se vidi na belim automobilima. Naravno boja ispod folije je čak i tada sačuvana, ali je svakako mnogo bolje i lepše staviti kvalitetnu foliju koja se neće menjati usled UV zračenja tako da će originalna boja auta uvek izgledati kao iz fabrike.

5. Sjaj automobila:


Jedna od najvećih briga koje ljudi često imaju sa zaštitnim slojevima boje je da li će ubiti sjaj boje svog vozila. Na sreću, to nije slučaj sa PPF auto folijama i keramičkim premazom. U stvari, i zaštitne folije i keramička zaštita dodaju još više sjaja originalnoj boji automobila.

Ipak ne vole svi sjajne automobile i mat boje za automobile postaju sve popularnije. Sve više ima mat automobila kako fabričkih tako i presvučenih mat auto folijama. Za ljubitelje mat boja, postoje mat zaštitne folije koje se stavljaju na mat automobile ili na one koji žele da budu mat nakon ugradnje folije.

6. Trajnost i garancija:


Keramički premazi obično traju između 2-5 godina (uz pravilno održavanje) pre nego što ih je potrebno ponovo naneti. Za poređenje, PPF zaštitne folije su više kao jednokratna stvar jer imaju garanciju i do 10 godina a traju i značajno duže od garancije.

Pošto su folije mnogo deblje i imaju mogućnost samoizlečenja mogu izdržati više udaranja dok održavaju isti nivo zaštite. Međutim, sa keramičkim premazom, kontinuirani kontakt sa prljavštinom i krhotinama, posebno oko branika, dovodi do toga da oni vremenom postaju tanji, gubeći sposobnost da pruže dovoljnu zaštitu boji.

7. Skidanje proizvoda:


Kada razmišljamo o proizvodima za zaštitu auto laka uglavnom ne razmišljamo o tome da ih skidamo sa automobila, ali je svakako dobro znati kako automobile možete vrati u prvobitno stanje.

Za potpuno uklanjanje keramičkog premaza potrebno je poliranje automobila i mokro brušenje. Kada su u pitanju zaštitne auto folije, profesionalni montažeri ih lako skidaju i auto ispod folije biće isti kao što je bio pre ugradnje ovih folija.

8. Cena PPF folija i keramičke zaštite:


Troškovi vezani za PPF auto folije i keramičku zaštitu u velikoj meri zavise od njihovog nivoa primene. Kod folija cena uglavnom zavisi od kvaliteta PPF-a i delova automobila na kojima se ugrađuju. I cena keramičkog premaza zavisi od kvaliteta proizvoda i servisa koji radi keramičku zaštitu. Svakako keramički premaz je značajno jeftiniji od PPF folije, ali je i zaštita od ogrebotina koju pruža u skladu sa razlikom u ceni.

Ipak, kada su u pitanju zaštitne PPF folije glavno pitanje je da li se ovakva zaštita auto laka isplati i kakve su uštede sa folijom u slučaju oštećenja?
  • Zamena folije je jeftinija od farbanja (cak i od kasko učešća)
  • Zamena folije znatno krace traje od farbanja
  • Ukoliko se kasko ne iskoristi, sa sledecom polisom ostvaruje se bonus, tj. umanjenje iznosa što je još jedan vid uštede.
  • I dalje ostaje prva fabricka boja i sjaj automobila tako da folija zapravo čuva njegovu vrednost.


Keramička zaštita

Zaključak: PPF zaštitne folije vs. Keramička zaštita auta


I PPF folije i keramički premazi su veoma efikasni u zaštiti boje automobila. Međutim, svaki je bolji u nekom segmentu. Keramički premaz je idealno rešenje za zaštitu od vodenih žigova i prljavštine, ali je za zaštitu od ogrebotina najsigurnija PPF zaštitna folija.

Ako tražite jeftinije rešenje za zaštitu boje onda je keramički premaz dobra opcija, jer ćete svakako dobiti neki nivo zaštite. Međutim, ako želite sigurniju zaštitu od ogrebotina onda je PPF zaštitna folija najbolja opcija za vas.

Oni koji žele najbolje od oba proizvoda, sigurno se već pitaju da li može i jedno i drugo? Da, može! I to zaista jeste najkompletnija zaštita za auto lak koja postoji!

Najbolje rešenje: PPF zaštitna folija + keramički premaz


Nakon ugradnje zaštitne PPF folije na automobil, ukoliko želite može se postaviti keramički premaz i to posebna vrsta ovog premaza namenjana baš za automobile sa folijom.

Keramički premaz preko PPF folije je dobra opcija ako želite da dodatno produžite vek trajanja folije. Keramički premaz daje dodatni hidrofobni sloj, kao i dodatnu UV zaštitu i osigurava da folija još duže ostane kakva jeste.

Ukoliko vas zanima kompletna ponuda kao i cenovnik svih vrsta zaštitnih folija za automobile sa ugradnjom, sve to možete pogledati na strani ZAŠTITNE FOLIJE.

Za više informacija o zaštitnim auto folijama i keramičkom premazu, kao i zakazivanju termina možete nas pozvati: 
Beograd: 063 / 8229 – 096
Banja Luka: 066 / 409 409
Sarajevo: 061 / 313 315